Sunday, July 10, 2011

Rendang Tok





Hari ni Maksu buat lagi Rendang Tok, masakan tradisional Negeri Perak....Semasa aruah maktua masih ada dulu, dapatlah makan Rendang Tok asli yang memang best sangat2.


Tapi kini, kalau nak makan Rendang Tok, terpaksalah buat sendiri...Rendang Tok Versi MummyK @ Maksu (orang yang sama)....

Bagi orang2 Perak,jangan marah tau kalau Rendang Tok MummyK ni tak berapa mencapai piawai Rendang Tok asli....Maksu tak buat kering betul, bagi basah2 sikit.....tapi....rasanya memang superb!!!!

Rendang Tok

Bahan-bahan:
1.5kg daging lembu didadu
1 liter / 4 cawan santan (daripada 2 biji kelapa parut dan 1 liter ( 4 cawan air)
55 gram (1/2 cawan kerisik)maksu guna 2 paket
1 sudu besar jintan putih (halus serbuk)
1 sudu besar jintan manis (kasar serbuk)
garam
gula

Dikisar halus halus

4 sudu besar pes cili @ ikut kegemaran klu nak lebih pedas
2 biji bawang besar, dikupas
6 ulas bawang merah, dikupas
4 ulas bawang putih, dikupas
3cm halia, dikupas
4 batang serai, dihiris halus-halus
2cm lengkuas, dikupas

Cara

1. Bubuh daging, santan dan bahan kisar di dalam kuali dan renihkan. Masak di atas api kechil sehingga daging empuk.

2. Tambah kerisik, jintan putih/ halus dan jintan manis/ kasar. Masak sehingga kuah mula memekat.

3. Masukkan gula dan garam dan terus masak sehingga daging menjadi agak kering. Hidang bersama nasi.
****anggaran masa memasak dalam 4 jam gitu...

No comments:

Post a Comment